Blog > Komentarze do wpisu
Centymetrowy biszkopt

A teraz obiecane pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Był to biszkopt z truskawkami. Nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła upiec ciasto więc zlekceważyłam zupełnie, że przepis jest na blachę okrągłą o średnicy 25 cm i, że mam dodać połowę mąki ziemniaczanej. Składniki z mojego przepisu były takie:

 

  1. 4 jajka
  2. 1/2 szklanka mąki pszennej
  3. 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  4. 1 szklanka cukru pudru
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 250 g truskawek

Upiekłam ciasto na blaszce dużej prostokątnej. I wiecie co było najbardziej zdumiewające? Że pomimo wysokości nie więcej niż 2 cm (i braku tej mąki ziemniaczanej), wyszedł najprawdziwszy biszkopt. Smaczny, delikatny i bardzo truskawkowy. Ale wyglądał jak jamnik ;)

środa, 15 czerwca 2011, missjonash
Tagi: pieczenie

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/17 09:03:48
A czy był puszysty ten jamnik :) ? Ja podjęłam kilka prób biszkoptowych i za każdym razem wychodzi mi piękny, ale jakiś taki gumowaty. Zmieniałam przepisy i nic - piękna ozdobna guma z truskawkami :)
-
2011/06/17 10:14:35
Kuro!

Jamnik był bardzo delikatny i puszysty, tylko pozwoliłam mu się za bardzo rozlać więc był niski. Może sekretem było ubicie na zupełnie sztywno piany z białek, a może brak tej mąki ziemniaczanej. W każdym razie nie był gumowaty :))
-
2011/09/07 23:39:23
Ja zawsze piekę biszkopt na samej mące pszennej - i nawet proszku do pieczenia nie dodaję. Ubić białka z cukrem na (bardzo) sztywno (lepiej za długo niż za krótko, nic się nie może stać), potem delikatnie drewnianą łyżką wmieszać żółtka, a na koniec mąkę przesianą przez sito. Jest puszysty i nie siada.

I bardzo często właśnie na blasze, na górę jakieś owoce i bita śmietana, i ciasto gotowe.
-
2011/09/07 23:45:39
Nudniejszy - dzięki, może w końcu mi się uda zrobić wyzszy niż 1 cm. Wstyd mi, że zanidbuję tego bloga, ale teraz dzieci i własna firma pochłaniają juz prawie cały czas. Wolę jednak w tym pozostałym czasie napisac o polityce :))