Blog > Komentarze do wpisu
Ciastka zbożowe

Dziś o ciasteczkach zbożowych. To moje wariacje na temat kruchych ciastek. Mało słodkie, bo takie wolę, ale można dodać całą szklankę cukru zamiast pół i mieć mocno słodkie.

Składniki:

  1. 1 i 1/3 szklanki mąki
  2. 1 jajko
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 1/3 kostki margaryny
  5. 1/2 szklanki pestek słonecznika
  6. 1/2 szklanki pestek dyni
  7. 1/2 szklanki płatków owsianych
  8. 1/2 szklanki płatków żytnich
  9. cukier migdałowy (mała paczka)
  10. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: pestki słonecznika i dyni prażyć na rozgrzanej patelni aż nabiorą złotawej barwy (nie należy przesadzać,wiem coś o tym, bo za piewrszym razem ciastka śmierdziały spalenizną). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie najlepiej mikserem. Masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (teraz już jestem mądra, ale za pierwszym razem zeskrobywałam ciastka nożem ;). Uformować ciasteczka, ja robię to ręką. Nie trzeba robić bardzo dużych odstępów, bo ciastka nie rozlewają sie i nie rosną zbyt dużo. Blachę (y) wkładać do nagrzanego piekarnika i piec ciastka w 150°C około 30 minut, do czasu aż będą złote. Być może można to robić w wyższej temperaturze, ale po spaleniu kilku spodów jestem uczulona :))

Ciastko wygląda tak:

Smacznego!



środa, 15 czerwca 2011, missjonash

Polecane wpisy