Blog > Komentarze do wpisu
Młoda kapusta zasmażana

Właśnie skończyłam moją kapustkę. Ale mi się jej chciało. I mam cały garnek :))

Składniki:

  1. główka kapusty niezbyt duża
  2. łyżka mąki
  3. łyżka smalcu
  4. 1 duża cebula
  5. kminek
  6. kawałek kiełbasy (ja używam ślaską)
  7. olej
  8. sól, cukier, pieprz
  9. połowa cytryny

Wykonanie: Kapustę pokrojoną na ćwiartki, dokładnie myję. Potem szatkuję, wrzucam do garka z łyżką oleju, około polową szklanki wody i kminkiem i duszę do miękkości. Gdy kapusta jest już miękka, na oleju zeszklam cebulę i dodaję łżke mąki. Ciągle mieszam przez kilka minut, potem dodaję pokrojoną drobno kiełbasę. Całość jeszcze trochę podsmażam i dodaję do kapusty. Doprawiam solą, cukrem (jeśli trzeba), pieprzem. No koniec dodaję sok z połowy cytryny.

Smacznego!

sobota, 25 czerwca 2011, missjonash

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/02 16:38:40
Jesteśmy z zona kupuściarze. Kapustka biała jest mniam, mniam ale "łamaną" z kiszoną jeszcze lepsza. Niedaleko takiej kapustki jest eitopf czyli danie jednogarnkowe zwane w świecie zupa meksykańska. Jeżeli lubicie takie rzeczy podam przepis.
Czy lubicie sledzie ?
Pozdrwaim - Piotr Opolski