Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciastka ze smalcem

Brdzo długo chodziło za mną wspomnienie ciasteczek ze smalcem, które robiła moja babcia. Bardzo żałuję, że nie uczyłam sie od mojej babci gdy był na to czas. Ale gdy Ona żyła, ja uważałam, ze kuchnia to największy wróg kobiety. Ale do rzeczy. Postanowiłam znaleźć przepis i nauczyć się teraz. Znalazłam przepis, przystąpiłam do rzeczy, ale zamiast ciasta wyszły drobne kruche makaroniki. Nie dało się zlepić w jedna kulę. Pokombinowałam sama i wyszły cudowne, znane z dzieciństwa ciasteczka. Całe dwie blaszki. A oto przepis

Składniki:

  1. 1/2 kg mąki poznańskiej;
  2. kostka smalcu (250g)
  3. 2/3 kostki margaryny
  4. szczypta soli
  5. 250g cukru pudru
  6. opakowanie cukru migdałowego
  7. płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: mąkę, cukry, proszek, sól wymieszać dokładnie. Posiekać smalec i margarynę. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub pomęczyć się łyżką. Gnieść ciasto aż zrobi się gładka kula. Z ciasta robić kulki, lekko rozpłaszczyć i dać na blaszki wyłożone papierem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 20 - 25 minut.

Smacznego!

sobota, 02 lipca 2011, missjonash
Tagi: pieczenie

Polecane wpisy