Blog > Komentarze do wpisu
Placki bananowe

Placki bananowe bardzo lubiane są przez moje starsze dziecko. Niestety są kaloryczne i dość tłuste, wiec moze jeść je rzadko. Na szczęście są też bardzo smaczne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Ja odsączam je z tłuszczu za pomocą specjalnej bibuły, żeby oleju zostało jak najmniej. I nie mam zdjęcia, bo wczorajsze znikły w większości zanim przypomniałam sobie żeby je sfotografować. Ale i tak życzę smacznego.

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki;
  2. 1 szklanka wody;
  3. 1 jajko
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. szczypta soli;
  6. 3 duże banany.

Wykonanie: mąkę, wodę, proszek do pieczenia i żółtko wymieszać aż zrobi się jednolite, gęste ciasto. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Robiłam to i mikserem i trzepaczką - jak kto woli. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białka. Banany rozgnieść łyżką na "marmolade" i wymieszac z ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor.

niedziela, 10 lipca 2011, missjonash
Tagi: smażenie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/03 19:31:08
Coś niezbyt często gotujesz:)mam coś sprawdzonego,yufka to taki cienki naleśnik,przygotowanie jest dziecinnie proste: kupuje się yufkę (można w supermarketach, - takie cieniusieńkie ciasto i kroi w trójkąty. Tzn. yufka jest w kształcie koła, więc najpierw kroi się na pół i połówki układa jedną na drugą. Potem znowu kroimy na pół i układamy na jedną kupkę. I tak dalej aż wyjdą nam podłużne trójkąty z najszerszym punktem na około 10cm. I w tym miejscu układam nadzienie: uduszone pomidory razem z podartymi plastrami pastrmy, posypane żółtym serem (dodać kilka kropli limonki i posypać odrobiną ostrej papryki). Ale najpierw traktuję każdy trójkąt sosem (1/2 szklanki jogurtu, 1/3 szklanki oleju, 3 jajka, sól, pieprz dużo tego wychodzi, ale zazwyczaj mam też dużo nadzienia i więcej niż jedną yufkę). Można posypać jeszcze sezamem lub czarnuszką i do pieca na 20-30 minut (150-180 stopni).
www.turkishcookbook.com/2009/12/turkish-pastrami-borek.php
-
2013/07/16 09:36:46
Gotować gotuję, tylko już mi czasu nie starcza na opisywanie tego :))