Kategorie: Wszystkie | Inne | Porażki | Triumfy
RSS
sobota, 25 czerwca 2011
Młoda kapusta zasmażana

Właśnie skończyłam moją kapustkę. Ale mi się jej chciało. I mam cały garnek :))

Składniki:

  1. główka kapusty niezbyt duża
  2. łyżka mąki
  3. łyżka smalcu
  4. 1 duża cebula
  5. kminek
  6. kawałek kiełbasy (ja używam ślaską)
  7. olej
  8. sól, cukier, pieprz
  9. połowa cytryny

Wykonanie: Kapustę pokrojoną na ćwiartki, dokładnie myję. Potem szatkuję, wrzucam do garka z łyżką oleju, około polową szklanki wody i kminkiem i duszę do miękkości. Gdy kapusta jest już miękka, na oleju zeszklam cebulę i dodaję łżke mąki. Ciągle mieszam przez kilka minut, potem dodaję pokrojoną drobno kiełbasę. Całość jeszcze trochę podsmażam i dodaję do kapusty. Doprawiam solą, cukrem (jeśli trzeba), pieprzem. No koniec dodaję sok z połowy cytryny.

Smacznego!

poniedziałek, 20 czerwca 2011
Bezy

Ku mojemu zdumieniu naczytałam się jakie to starsznie trudnie jest zrobienie bez (bezów??). Po ostatnich ciastkach czekoladowych zostały mi 4 białka, więc postanowiłam się zmierzyć z bezami. Nie czytając już przepisów (bo wydawały mi się strasznie dziwne). Do białek lekko schłodzonych w lodówce dodałam szczyptę soli i szklankę cukru pudru (żadnego dodawania cukru po łyżce) Ubijałam na wysokich obrotach do całkowicie sztywnej piany. Dodałam pół łużeczki aromatu waniliowego i jeszcze chwilkę ubijałam. Pianę łyżką wykładałam na papier do pieczenia i włożyłam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 140°C. Nie mam takiej ozdobnej strzykawki do deserów, ale i tak wyszły niebrzydkie :) Piekłam 35 minut, sprawdziłam uznałam, ze jeszcze chwila im się przyda i zapomniałam o nich na śmierć. Po 25 kolejnych minutach przybiegłam kurcgalopkiem (byłam pewna, ze został z nich węgiel) a tu śliczne i smakowite bezy :)) Kruche na zwnątrz, miękkie w środku i ten zapach.

  

Smacznego!

Tagi: pieczenie
22:48, missjonash , Triumfy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 19 czerwca 2011
Ciasteczka czekoladowe

Wyraźnie zawiedziona niemocą biszkoptową postanowiłam poprawić sobie humor czymś, co mi wyjdzie. Zrobiłam ciasteczka czekoladowe według następującego przepisu

Składniki:

  1. 4 żółtka
  2. 3 szklanki mąki
  3. szklanka cukru
  4. łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  6. 2 łyżki kakao
  7. 1 i 1/2 kostki margaryny

Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksowałam aż się zrobiły takie suche wiórki, rękami wyrobiłam ciasto (trochę chropowate). Kulę z cista dałam do lodówki na 30 minut, piekarnik rozgrzałam do 180°C. Ciasto lekko rozwałkowałam i różne wycinałam kształty, ale trochę marnie to szło bo ciasto było bardzo delikatne i przy kładzeniu na blaszkę wyłożoną papierem, te kształty trochę się defasonowały. Piekłam po 15 minut i wyszły super kruche. Można trzymać je troszkę dłużej jeśli lubi się bardzo, bardzo kruche.

 

Smacznego!

sobota, 18 czerwca 2011
Drugi jamnik

Tym razem nie ma się co łudzić, że bardzo niski biszkopt był wynikiem złej blachy. Sama nie wiem czemu nie wyrósł. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Chyba będę musiała poszukać innego przepisu, bo dziś znowu miałam 1,5 centymetrowe ciasto. Dobry w smaku, dość delikatny, ale czemu taki niski :(

piątek, 17 czerwca 2011
Gotowe pomysły na posiłek

Kiedyś omijałam szerokim łukiem te wszystkie torebki z "pomysłami na...". Ale ostatnio postanowiłam zrobić udka kurczaka w sosie ziołowym. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobało to, że upiekły się we własnym tłuszczu, że były bardzo ziołowe, delikatne i smakowite. Od tej pory już zawsze będę piekła kurczaka w rękawach i torebkach, bez tłuszczu. Na koniec jak zalecał producent (z 10 minut przed końcem pieczenia) rozcięłam torebkę i skórka była przyjemnie chrupiąca. Moim facetom się to bardzo spodobało i teraz ciągle domagają się udek. No i dowiedziałam się jaki tłusty potrafi być kurczak sam z siebie.

środa, 15 czerwca 2011
Centymetrowy biszkopt

A teraz obiecane pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Był to biszkopt z truskawkami. Nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła upiec ciasto więc zlekceważyłam zupełnie, że przepis jest na blachę okrągłą o średnicy 25 cm i, że mam dodać połowę mąki ziemniaczanej. Składniki z mojego przepisu były takie:

 

  1. 4 jajka
  2. 1/2 szklanka mąki pszennej
  3. 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  4. 1 szklanka cukru pudru
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 250 g truskawek

Upiekłam ciasto na blaszce dużej prostokątnej. I wiecie co było najbardziej zdumiewające? Że pomimo wysokości nie więcej niż 2 cm (i braku tej mąki ziemniaczanej), wyszedł najprawdziwszy biszkopt. Smaczny, delikatny i bardzo truskawkowy. Ale wyglądał jak jamnik ;)

Tagi: pieczenie
22:40, missjonash , Porażki
Link Komentarze (4) »
Ciastka zbożowe

Dziś o ciasteczkach zbożowych. To moje wariacje na temat kruchych ciastek. Mało słodkie, bo takie wolę, ale można dodać całą szklankę cukru zamiast pół i mieć mocno słodkie.

Składniki:

  1. 1 i 1/3 szklanki mąki
  2. 1 jajko
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 1/3 kostki margaryny
  5. 1/2 szklanki pestek słonecznika
  6. 1/2 szklanki pestek dyni
  7. 1/2 szklanki płatków owsianych
  8. 1/2 szklanki płatków żytnich
  9. cukier migdałowy (mała paczka)
  10. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: pestki słonecznika i dyni prażyć na rozgrzanej patelni aż nabiorą złotawej barwy (nie należy przesadzać,wiem coś o tym, bo za piewrszym razem ciastka śmierdziały spalenizną). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie najlepiej mikserem. Masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (teraz już jestem mądra, ale za pierwszym razem zeskrobywałam ciastka nożem ;). Uformować ciasteczka, ja robię to ręką. Nie trzeba robić bardzo dużych odstępów, bo ciastka nie rozlewają sie i nie rosną zbyt dużo. Blachę (y) wkładać do nagrzanego piekarnika i piec ciastka w 150°C około 30 minut, do czasu aż będą złote. Być może można to robić w wyższej temperaturze, ale po spaleniu kilku spodów jestem uczulona :))

Ciastko wygląda tak:

Smacznego!



wtorek, 14 czerwca 2011
Kiełbasa w cieście

Długo szukałam przepisu na kiełbasę w cieście i znajdowałam tylko opisy białej kiełbasy lub cienkiej. Postanowiłam sama zmierzyć się z tematem i usmażyłam grubą kiełbasę w cieście na placki bananowe (oczywiście po dokonaniu modyfikacji smakowych :))

Oto przepis na kiełbasę np. żywiecką, krakowską lub mortadelę w cieście:

Składniki na 15 "placków z kiełbasą":

  1. Gruba kiełbasa
  2. 2 jajka
  3. 2 i 1/4 szklanka mąki
  4. 1 szklanka wody
  5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. sól, pieprz, zioła według uznania (ja używam prowansalskich)

Ciasto: mąkę, wodę, proszek do pieczenia, żółtka połączyć i wymieszać aż zrobi się gładkie ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką aż do uzsykania jednorodnej gładkiej konsystencji.

Wykonanie: Kawałki kiełbasy o grubości 0,5 cm dokładnie zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor.

Kiełbasa w cieście Na patelni

A oto finalny produkt. Bardzo smaczny, ale kaloryczny. Do sporadycznego podjadania. Smacznego!

Smacznego



poniedziałek, 13 czerwca 2011
Powitanie

Zacznę od tego, że dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze narzeczoną, a nie żoną rozważałam na poważnie zerwanie z moim mężczyzną, gdyż oczekiwał ode mnie gotowania. Byłam młoda, zbuntowana i panicznie bałam się kuchni. Ale nawet gdybym się nie bała, to i tak nic mi nie wychodziło. Na szczęście nie zerwałam z moim Ukochanym. I nawet zmuszałam się do gotowania. Stopniowo zaczęło mi to bardziej wychodzić, a i przyjemność miałam większą. Obecnie pierszy raz w życiu, już w nowym domu gromadzę sobie składniki i narzędzia do skutecznego gotowania i pieczenia. Niedługo opiszę moje pierwsze w życiu ciasto :))

Tagi: gotowanie
23:24, missjonash , Inne
Link Komentarze (3) »