Kategorie: Wszystkie | Inne | Porażki | Triumfy
RSS
czwartek, 03 października 2013
Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Bardzo dawno nie pisałam o gotowaniu (choć gotuję oczywiście niemal codziennie), ale dziś zapragnęłam opisać mój eksperyment. Udany!!!

Od wczoraj została mi pogardzona przez część rodziny kasza gryczana. Tak około 300 g. Postanowiłam coś z nią zrobić aby się nie zmarnowała. Ponieważ kilka dni temu koleżanka dała mi wypasioną cukinię z własnej działki zaczęło mi coś świtać. Dokupiłam pieczarek (400g). Resztę miałam w domu. I powstało coś tak pysznego, ze ojej. Można to jeść jako danie, ale także wykorzystać jako farsz do naleśników lub pierogów. A oto przepis:

Składniki:

300g kaszy gryczanej ugotowanej w osolonej wodzie

400g pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

połowa sporej cukinii

olej

sól

pieprz

słodka papryka

i inne przyprawy do smaku

 

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, czosnek pokroić na drobne kawałki i razem zeszklić na gorącym oleju. Dodać pieczarki pokrojone na kawałki. Gdy pieczarki są podsmażone dodać pokrojoną w kostkę cukinie (wcześniej wydrążamy z niej pestki). Smażyć do miękkości. Dodać sól, pieprz, paprykę, ewentualnie inne przyprawy do smaku. Wymieszać z kaszą gryczaną. 

 

Smacznego!